Nieuws

Documentaire over oorlogstragedie op Trimunt

Omroep Friesland werkt aan een documentaire over de gebeurtenissen bij Trimunt tijdens de oorlog. Onze vereniging heeft hiervoor wat documentatie verstrekt. Zaterdag 11 april om 15.30 uur en op donderdag 16 april om 14.15 uur wordt de documentaire uitgezonden op NPO 2.
Op zondag 12 april is het te zien op Omrop Fryslân op elk uur.

26. 1785 15930 

 

Archief Leekster Courant.

Het archief van de Leekster Courant ligt opgeslagen in het oude gemeentehuis in Norg.
Klik hier voor een link naar de Groninger Archieven

‘Lid van Verdienste’ voor Joke de Boer – Jager

IMG 0097

Voorzitter Berend Kingma reikt de de oorkonde uit aan Joke de Boer

Met het uitkomen van ’t Olde Guet nr. 16 is er een eind gekomen aan 8 jaar redactiewerk van Joke de Boer- Jager uit Marum voor het ledenblad van de historische vereniging Heemkundekring Vredewold – West.

Lees verder

Zilveren Anjer voor Reint Wobbes

artikel Reint voor site 

 

De toekomst van de historische bult Marum    

stinswier 

Persbericht | 19 mrt 2012

Van ufolandingsplaats tot vluchttunnel voor nonnen, van stinswier tot molenbelt of prehistorisch jachtveld, alle opties zijn onderzocht. Over de herkomst van de bult van Marum is tijdenlang gespeculeerd. De Rijksdienst Cultureel Erfgoed deed afgelopen weken onderzoek. De eerste resultaten zijn nu bekend. Alles wijst erop dat de bult het restant is van een zogenaamde stinswier.

 Lees verder

Openbaar Onderwijs in Marum, zo as ’t vroeger was en nou is

In december 2008 verscheen het boek Openbaar Onderwijs in Marum, zo as ’t vroeger was en nou is, geschreven door de heer Jan Buitkamp.
De oud geschiedenis leraar Buitkamp, begint met een beschrijving van het onderwijs in vroeger tijden. Keizer Karel de Grote gaf een eerste aanzet tot onderwijs voor het volk, maar het duurde uiteindelijk tot rond 1500 dat er in vrijwel elke parochie een schooltje was.

Eeuwen lang was het onderwijs een zaak van de kerk. Pas aan het begin van de 19e eeuw, in de Franse tijd, werden de gemeenten verantwoordelijk voor het onderwijs en de bekostiging hiervan.

De raadsnotulen van de gemeente Marum vormden voor de heer Buitkamp dus een goede bron van informatie. Vele uren bracht hij door in het gemeentearchief waar hij alle notulen vanaf 1811 tot heden bestudeerde en deels vastlegde in zijn boek.

Lees verder 

29 SEPTEMBER 2012: VAN BULT TOT URN

01 De bult nu 

Pleisterplaatsen in de gemeente Marum

Meld u nu aan!

De bult van Marum is uniek in Nederland. Voor iedereen die het interessant vindt, organiseert de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) samen met de Heemkundekring en de gemeente Marum op zaterdag 29 september 2012 een tocht langs de pleisterplaatsen in de gemeente Marum.

We starten en finishen bij de bult in Marum en bezoeken onderweg museum 't Rieuw, 't Steenhuis en het Archeologisch Depot met elk een eigen programma.

Lees verder